Drie bomen

Gepubliceerd op 24 september 2018 om 15:06

De naam “De Derde Boom” heb ik gekozen naar aanleiding van de metafoor van Evert Landwaard.

Hier is het volledige verhaal te lezen.

In het kort: het gaat over drie bomen die elk op hun eigen manier omgaan met hun verlies. Het verlies is een tijdens een flinke storm afgerukte tak.
De eerste boom komt er nooit meer overheen, staat stil en groeit niet meer verder. De tweede boom is geschokt en wil het allemaal zo snel mogelijk vergeten en doorgaan. De derde boom kiest er voor bewust te rouwen. De tijd te nemen om stil te staan bij het verlies, de schok en de pijn. Ruim een jaar later is de boom er weer aan toe verder te groeien.

Ik heb echter gemerkt dat bij sommige deze naam een andere associatie oproept.
Iemand vroeg mij: “Is dat de manier was waarop Peter uit het leven gestapt is, aan een boom?”. Aangezien dat niet zo is had ik die link nooit gelegd.
Ook kreeg is zelfs een opmerking van een kennis die het echt een hele foute naam vond. Het riep gelijk alle herinneringen en emoties in haar op aan haar vader die, toen zij nog een tiener was, het bos was in gegaan en daar niet meer levend uit is gekomen.

Als dit na zoveel jaren nog zo’n heftige reactie oproept is dat voor mij een teken dat er waarschijnlijk ontkenning er verdrukking van emoties zoals pijn, verdriet en schuldgevoel heeft plaats gevonden en niet de tijd is genomen om bewust te rouwen.
Omdat dat toen de beste keus leek om te doen.

Bewust rouwen is een keuze.

Door zo snel mogelijk te beginnen met bewust rouwen voorkom je dat je tot in lengte van dagen steeds weer uit het veld geslagen wordt als iets of iemand je weer herinnerd aan zo’n gebeurtenis uit het verleden.
Meld je aan voor een gratis sessie van 20 minuten om samen te ontdekken hoe mijn Bewust Rouwen Traject jou kan helpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.