Ze had het 'een plekje' gegeven.

Gepubliceerd op 30 december 2019 om 17:19

‘Wat is dat EFT nou eigenlijk?’ vroeg ze.

Ik kende haar een beetje, een vriendin van de wederzijdse vrienden waar we op dat moment allebei op bezoek waren. Nadat ik had uitgelegd waar de Emotional Freedom Techniques, ook wel Tapping genoemd, voor staan vertelde ik haar dat de beste manier om EFT te snappen is om het effect ervan te ervaren. Op mijn vraag: ‘Heb je toevallig op dit moment ergens last van?’ zei ze: ‘Mwa! Een lichte hoofdpijn. Eigenlijk heb ik altijd wel vage hoofdpijn’.

Ze was wel erg nieuwsgierig dus we konden even op de logeerkamer zitten, weg van de rest van het gezelschap.

Om te beginnen vraag ik altijd om op een schaal van 0-10 aan te geven hoe sterk het gevoel, in dit geval de hoofdpijn, is. Ze gaf het een 6. Na enkele rondes met EFT werd het wel wat minder, het zakte tot een 4, maar verdween niet. In plaats daarvan verplaatste het zich eerst en veranderde van vorm en uiteindelijk zat het toch weer achter haar linker slaap. Frustrerend want EFT is meestal snel en effectief.

Het wil nog wel eens nuttig zijn in zo’n situatie, als de pijn niet verder weggaat, om terug te gaan naar het begin.

Ik: ‘hoe lang heb je deze hoofdpijn al?’

Zij: ‘Oh, pff, al bijna mijn hele leven, ik was nog vrij jong toen ik er al last van begon te krijgen.’

Ik: ‘hoe jong, 8?, 12?, 14?.

Zij: ‘Nou, ik was al in de pubertijd, een jaar of 15 denk ik’

Ik: ‘Wat speelde er in je leven rond die tijd?’

Ik zag gelijk de tranen in haar ogen opwellen, ze sloeg haar handen voor haar gezicht. ‘Nee!, dat kan niet’, zei ze met verbazing in haar stem en haar hoofd traag schuddend. ‘Ik heb je dat nog nooit verteld maar ook ik heb een zelfdoding meegemaakt. Toen ik 15 was heeft mijn vader zich opgehangen in onze schuur. Maar daar ben ik al zo vaak voor in therapie geweest. Dat is al zolang geleden dat heb ik allang een plekje gegeven.’

‘Zou het kunnen’, vroeg ik voorzichtig, ‘dat “het plekje” dat je het gegeven hebt daar achter je slaap zit?’ Aan haar ogen zag ik dat het spreekwoordelijke kwartje viel. ‘Het begint nu te bonzen als een gek’, zei ze, ‘als of het zeggen wil: “klop, klop, hier ben ik!” Ze keek me recht aan en knikte: ‘Ik denk dat dat het is, daar heeft het mee te maken. Kan jij me daarbij helpen?’

‘Ja, toevallig bied ik rouwondersteuning aan nabestaanden van zelfdoding’.

Daar moesten we allebei dan wel weer om lachen.  Deze hadden we niet zien aankomen.

We hebben een afspraak gemaakt om in een paar vervolg sessies haar (restje) onverwerkte rouw met EFT te gaan behandelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat die hoofdpijn dan ook verdwijnt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.